Objavljeno dana Ostavite komentar

SAJAM FITNESA U BEOGRADU

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja – Belfis održan je sredinom oktobra u srpskoj prestonici, a pod svodovima beogradskog sajma okupili su se oni koji promovišu zdrav način života i oni koji su u potrazi za istim.

Na 3000 kvadratnih metara sajamskog prostora okupilo se više od 50 izlagača iz Srbije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Italije koji su predstavili posetiocima brojne novitete iz oblasti sporta i rekreacije: od sportske opreme i rekvizita za vežbanje do suplemenata. Osim toga, posetioci su imali priliku da izvrše medicinske provere i testiranja koji su neophodni pre početka bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

BELFIS je najveći događaj ove vrste u regionu, sa mnoštvom velikih brendova i brojnim sportistima i profesionalcima iz oblasti fitnesa. To je ovogodišnji sajam i potvrdio: za dva dana organizatori procenjuju da je kroz Halu 5 prošlo više od 10.000 posetilaca iz zemlje i regiona.
Važan deo sajma fitnesa i rekreacije bio je edukativnog karaktera, pa je Beograd bio domaćin 12. Evropskog fitnes kongresa, a na radost publike i drugog foruma pod nazivom „Turizam i fitnes“.

Šta donosi fizička neaktivnost?
Prema istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, koje su sproveli Institut za javno zdravlje Srbije i Republički zavod za statistiku, stanovnici Srbije sede u proseku 4,7 sati dnevno (od toga najviše stanovnici Beograda 5,8 sati, osobe uzrasta 75 godina ili više 6,1 sat, kao i oni sa višim i visokim obrazovanjem 5,5 sati).
Lekari upozoravaju da nedovoljna fizička aktivnost predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.
Fizička neaktivnost ide ruku pod ruku sa gojaznošću koja kod dece poprima razmere epidemije. Pored izrazite fizičke neaktivnosti, problem predstavlja i način ishrane. No postavlja se pitanje, kada je već konstantovan problem, šta učiniti i odakle početi.

Svi koji nisu bili fizički aktivni godinama, mogu na veoma jednostavan način da se pokrenu i da aktiviraju svoje telo. Jedna od aktivnosti koja se preporučuje jeste nordijsko hodanje.
Nordijsko hodanje je fizička aktivnost koja ima maksimalan efekat, a minimalan rizik od povreda. Pozitivni efekti za vežbače su povećanje aerobnog kapaciteta i ubrzavanje metabolizma, angažovanje 90% mišića u telu, jačanje zglobova, podizanje životne energije i blagotvorni psihološki efekti i mršavljenje.
Ovaj vid rekreacije je prisutan još od 90-ih, samo sada polako dobija sve veću popularnost. Namenjeno svima koji žele da se rekreiraju u prirodi, da provedu od pola sata do nekoliko sati hodajući sa štapovima koji dodatno aktiviraju ceo organizam. Postoje razlike u početnoj spremnosti između različitih ljudi, ali vremenom nivo treniranosti smanjuje razlike između onih koji ne mogu u početku puno da hodaju i onih koji su već ušli u ovu aktivnost relativno spremni, kaže direktor Beogradskog trkačkog kluba i trener nordijskog hodanja Dragoljub Milosavljević.
Da je potrebno da budemo aktivniji više je nego jasno jer statistika nam ne ide na ruku, a sajam fitnesa i rekreacije ili škola nordijskog hodanja mogu biti inicijalna kapisla koja će nas pokrenuti na vežbanje. Svaki početak je težak i niko Vam neće govoriti suprotno, ali kada počnete shvatićete da je to možda i najvažnija odluka koju ste doneli u Vašem životu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *