Majica Jugoslovenska kraljevska avijacija 1941. godina CRNA BOJA

1.690,00 рсд

Šifra proizvoda: Bristol Blenheim crna Kategorije: , Oznake: ,

Opis

Majica Jugoslovenska kraljevska avijacija 1941. godina CRNA BOJA

Jugoslovenska kraljevska avijacija 1941. crna majica poseduje aplikaciju sa prikazom borbenog aviona iz Drugog svetskog rata. U pitanju je model Bristol Blenheim MK1. U pitanju je britanksi model letelice koja je nastala 1935. godine i intenzivno se koristila prve dve godine Drugog svetskog rata. Malo je poznata istorijska činjenica da je Jugoslovenska vojska uzvratila Trećem Rajhu nakon bombardovanja Beograda. Ova herojska akcija našeg kraljevskog vazduhoplovstva izvedena je neposredno nakon vazdušnog napada na Jugoslaviju bez prethodno objavljenog rata 6. aprila 1941. godine.

Sa aerodroma Rovine su tada, po naređenju komandanta Osmog puka Stanka Diklića, poletela dva Bristol Blenhajm MK-1 aviona. Napadu su se sa drugog aerodroma priključila i dva lovačka Hariken aviona.

Bombarderima koji su poleteli sa aerodroma Rovine navigirali su Ivan Salević i Ivan Pandža. Piloti koji su upravljali bombarderima bili su Karlo Murko i Đorđe Putica.

Lokacije koje su bombardei Kraljevine Jugoslavije gađali usporili su u tom trenutku nemačku vojsku, a to su bili ciljevi: Grac, Bruk na Muri, Bruk na Lajti i Mistelbah.

Kompletnu ponudu majica možete pogledati OVDE.