Knjiga o Blagoju Jovoviću – Dva metka za Pavelića

1.290,00 рсд

kupovina ovde

 

  • Pismo: Ćirilica
  • Autor: Tihomir Burzanović
  • Broj strana: 117
  • Izdavač: Hajduk
Šifra proizvoda: HJD DveMetka Kategorija:

Opis

Knjiga o Blagoju Jovoviću – Dva metka za Pavelića

Knjigu Dva metka za Pavelića, o Blagoju Jovoviću, napisao je Tihomir Burzanović.

Rođen u Danilovgradu u Crnoj Gori 1922. godine. Formiran idealima Bjelopavlića, bio je četnički borac u Drugom svetskom ratu. Pre nego što se završio rat izbegao je u Italiju sa delegacijom, ali istorijski događaji sprečili su ga da se vrati u svoju domovinu.

1947. godine sa jednim delom naše emigracije odlazi za Argentinu. U Argentini radi različite poslove, a 1965. se ženi sa Gladi Angela Miko, sa kojom ima četvoro dece: Gavrila, Jadranku, Marinu i Karinu. Narednog perioda se posvetio metalurškoj industriji, stvarajući sopstvenu kompaniju za proizvodnju ventila i mašina za industriju. Bio je suosnivač i veliki dobročinitelj prve Sprske pravoslavne crkve, Sveti Sava, u Buenos Ajresu. Bio je čovek velikog duha, izuzetne ravnoteže i velikodušnosti, skromni borac jakih ideala i patriotskih vrednosti. 

1957. godine je izvršio atentat na Anta Pavelića, jednog od najvećih zločinaca moderne istorije i velikog dušmanina svih Srba. Blagoje je bio izuzetno voljen i poštovan u maloj sprskoj pravoslavnoj zajednici u Buenos Ajresu. Kao muž i otac bio je izvanredan i divan čovek, koji je svoje četvoro dece obrazovao virtuoznošću i strpljenjem. Nostalgija i ljubav prema njegovoj zemlji pratili su ga kroz ceo život. Posetio je Crnu Goru, njegovo selo i njegovo rodno mesto, u decembru 1998.godine  u društvu svoje supruge i jednom od svojih kćerki, da se ponovo sretne sa svojom porodicom nakon 52 godine i da prisustvuje parastosu svog pokojnog mlađeg brata. Ispostavilo se da je taj susret bio i lični oproštaj. Umro je 2.juna 1999.godine. Nakon pet dana u bolnici u gradu Rosario, Santa Fe, Argentina.

Karina Jovović