Objavljeno dana Ostavite komentar

PRAZNIK KNJIGE – POSLE DVE GODINE PAUZE

Sajam knjiga, jedna od najznačajnijih i najposećenijih manifestacija posvećenih pisanoj reči u ovom delu Evrope, okupila je izdavače i čitaoce koji su se posle dve godine sreli pod kupolama beogradskog sajma.

Vojne Knjige Možete Poručiti Klikom OVDE!

Pod sloganom „Povratak napisanih“ predstavilo se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva koji su ponudili čitaocima najkvalitetnije domaće i strane naslove. Osim izdavača iz Srbije, na sajmu knjiga su učestvovali izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Indije, Nemačke, Poljske, Egipta i Mađarske. Zemlja počasni gost ove godine bila je Rumunija, koja je iskoristila priliku da ljubiteljima knige u srpskoj prestonici predstavi godišnju izdavačku produkciju.

Upravo je predstavnik zemlje počasnog gosta Mirča Dinesku zajedno sa akademikom Dušanom Kovačevićem svečano otvorio 65. izdanje beogradskog sajma knjiga koji je, ako je suditi po brojkama, označio veliki povratak praznika knjige.

„Svako vreme i svako mesto je naša obaveza da se pronađe alternativa za mir. Pod krovom ove naše nacionalne izložbe knjiga žive pisci, ovde je i „Rat i mir“, „Na Drini ćuprija“, „Zločin i kazna“, „Vreme smrti“… Kome su i zašto su pisane te velike knjige ako se njihove priče ponavljaju, kao da ih niko nikada nije čitao? Knjiga je lekovita, leči mnoge bolesti, od davnina je poznata kao melem za razum i dušu“, istakao je na otvaranju 65. Međunarodnog sajma knjiga akademik Dušan Kovačević.

Koliko je knjiga lekovita i koliko nam je susret sa omiljenim piscima nedostajao mogli smo da vidimo tokom osam sajamskih dana: u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača održano je 525 programa, predstavljene su četiri izložbe, a tokom osam dana kroz hale beogradskog sajma prošlo je 163.616 posetilaca. Sajam je pratilo više od 1.200 novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija.

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga proglašeni su izdavači godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore, a dodeljena su
posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

A koje knjige smo poneli sa 65. Međunarodnog sajma knjiga i koje ćemo čitati do narednog? Šta kažu izdavači kada su se sajamska vrata zatvorila​?

Najveći hit ovogodišnjeg sajma knjiga jeste nova knjiga Frederika Bakmana Pobednici, kažu u izdavačkoj kući Laguna. Najviše pažnje čitalaca na štandu Službenog glasnika privukla je knjiga Jesenjin, Zahara Prilepina“, dok se kultni roman Beli šum Dona de Lila izdvojio kada je reč o izdavačkoj kući Geopoetika.

Jedno je sigurno, radost čitanja nas je ponovo obuzela.

U potrazi za kvalitetnim izdanjima nismo mogli da zaobiđemo ona sa vojnom tematikom. Praznik knjige bio je povod za razgovor sa autorom portala militaryshop.rs Nemanjom Antićem.

Dobar dan, hvala što ste se odazvali našem pozivu. Šta nudite čitaocima koje zanima ova oblast?

Možemo da se pohvalimo širokim spektrom vojne literature koja se bazira na nacionalnoj istoriji, ali i velikim ratovima koji su se vodili širom sveta. Brojne fotografije, kao i svedočenja i memoari ratnih komandanata koji se nalaze u njoj
pomoći će vam da stvorite jasnu sliku i sagledate rat iz ugla vojnika.

Sigurno je nezahvalno izdvojiti neke naslove, ali da li možete malo da nam olakšate izbor?

Nije lako zadovoljiti ukus čitalaca, ali smo se potrudili da širokom ponudom odgovorimo na pravi način. U pitanju su različita istorijska razdoblja, a posebnu pažnju svakako privlače knjige Srpska vojska u velikom ratu 1914-1918, bitka na Košarama sećanje učesnika 1999, ali i druge knjige posvećene balkanskim ratovima i drugim događajima iz nacionalne istorije.

Objavljeno dana Ostavite komentar

ZAŠTITNA OPREMA ČUVA ŽIVOT DVOTOČKAŠIMA

U Srbiji godišnje u saobraćajnim nesrećama strada oko 50 motociklista, a između 1000 i 1400 bude povređeno. Skoro četvrtina teško povređenih u saobraćaju su motociklisti, upozoravaju stručnjaci.
Uglavnom je reč o mladima koji imaju između 19 i 25 godina, ali ni stariji vozači nažalost ne spadaju u odgovorne. I za jedne i za druge važe jasna pravila koja bi trebalo slediti.
Osnovno pravilo za motocikliste je vidljivost, odnosno uočljivost drugim učesnicima u saobraćaju. To se postiže nošenjem zaštitne opreme koja doslovno može da sačuva glavu. Pod punom zaštitnom opremom podrazumevaju se: kaciga, jakna, štitnici, pantalone i čizme.
Ukoliko vozači skutera i motora nose visokouočljivu opremu smanjuje se rizik učešća u nezgodi za skoro 40 odsto, jer na taj način privlače pažnju ostalim vozačima.
Prema statistici najveći broj nesreća dogodi se zbog nepažnje vozača, ali i zbog mladih motocilikista željnih dokazivanja. Najčešće dolazi do polutraumatskih povreda glave, preloma lobanje i povreda u predelu vilice.
Svaki drugi bolnički krevet u toku tri letnja meseca prošle godine, pored korone bio je zauzet nekim koji je nastradao u saobraćaju na motociklu.
“Ukupno, motocikli čine dva odsto registrovanh vozila u Srbiji, a u procentu teško povređenih čine i 23 odsto u celokupnoj statistici. Odnosno, u ukupnoj statistici čine 15 odsto ukupno poginulih vozača u saobraćaju“, kaže predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista Vladimir Jevtić. „Podsetiću samo da su lečenja politraumatskih povreda mozga negde od 80.000 evra do tri miliona evra, povrede ekstremiteta, takođe, mogu jako skupo da koštaju, da ne pominjemo onaj deo oko invaliditeta. Pa, sami procenite da li treba da koristite zaštitnu opremu ili ne“, upozorava Jevtić.
Zajedno sa pešacima, na globalnom nivou, motociklisti predstavljaju najugroženiju kategoriju učesnika u saobraćaju, imajući u vidu da zbirno čine oko 45 odsto ukupnog broja svih poginulih u saobraćajnim nezgodama.
Istraživanjima u svetu utvrđeno je da je po jednom kilometru putovanja verovatnoća smrtnog stradanja vozača i putnika na mopedu i motociklu 20 puta veća u odnosu na verovatnoću smrtnog stradanja vozača i putnika u putničkom automobilu, a verovatnoća od zadobijanja teških telesnih povreda je čak 40 puta veća. U našoj zemlji čak je 250 puta veći rizik od stradanja u saobraćaju nego u Evropskoj uniji.
Iako će se broj motociklista tokom jeseni smanjiti, to ne bi trebalo da nas zavara. Statistika pokazuje da se u tom periodu rizik od nastanka opasne situacije povećava dva puta.
Zbog toga je potrebno da vozači budu još oprezniji, da biraju zimske pneumetike, odnosno pneumatike za niže temperature, jer je važno da je kontakt pneumatika i asfalta manji od polovine mobilnog telefona. To će u dobroj meri povećati njihovu bezbednost.
Kako bi motociklisti bili bezbedniji na putevima u Srbiji, Asocijacija za bezbednost motociklista organizuje S.M.ART moto treninge. Treninzi bezbedne vožnje namenjeni su apsolutno svim motociklistima, bez obzira na iskustvo, jer se program prilagođava isključivo njihovim potrebama. Kroz ovaj program do sada je prošlo više od 1500 motociklista.

Objavljeno dana Ostavite komentar

SAJAM FITNESA U BEOGRADU

Sajam fitnesa, velnesa i zdravlja – Belfis održan je sredinom oktobra u srpskoj prestonici, a pod svodovima beogradskog sajma okupili su se oni koji promovišu zdrav način života i oni koji su u potrazi za istim.

Na 3000 kvadratnih metara sajamskog prostora okupilo se više od 50 izlagača iz Srbije, Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Italije koji su predstavili posetiocima brojne novitete iz oblasti sporta i rekreacije: od sportske opreme i rekvizita za vežbanje do suplemenata. Osim toga, posetioci su imali priliku da izvrše medicinske provere i testiranja koji su neophodni pre početka bavljenja bilo kakvom fizičkom aktivnošću.

BELFIS je najveći događaj ove vrste u regionu, sa mnoštvom velikih brendova i brojnim sportistima i profesionalcima iz oblasti fitnesa. To je ovogodišnji sajam i potvrdio: za dva dana organizatori procenjuju da je kroz Halu 5 prošlo više od 10.000 posetilaca iz zemlje i regiona.
Važan deo sajma fitnesa i rekreacije bio je edukativnog karaktera, pa je Beograd bio domaćin 12. Evropskog fitnes kongresa, a na radost publike i drugog foruma pod nazivom „Turizam i fitnes“.

Šta donosi fizička neaktivnost?
Prema istraživanju zdravlja stanovništva Srbije iz 2019. godine, koje su sproveli Institut za javno zdravlje Srbije i Republički zavod za statistiku, stanovnici Srbije sede u proseku 4,7 sati dnevno (od toga najviše stanovnici Beograda 5,8 sati, osobe uzrasta 75 godina ili više 6,1 sat, kao i oni sa višim i visokim obrazovanjem 5,5 sati).
Lekari upozoravaju da nedovoljna fizička aktivnost predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.
Fizička neaktivnost ide ruku pod ruku sa gojaznošću koja kod dece poprima razmere epidemije. Pored izrazite fizičke neaktivnosti, problem predstavlja i način ishrane. No postavlja se pitanje, kada je već konstantovan problem, šta učiniti i odakle početi.

Svi koji nisu bili fizički aktivni godinama, mogu na veoma jednostavan način da se pokrenu i da aktiviraju svoje telo. Jedna od aktivnosti koja se preporučuje jeste nordijsko hodanje.
Nordijsko hodanje je fizička aktivnost koja ima maksimalan efekat, a minimalan rizik od povreda. Pozitivni efekti za vežbače su povećanje aerobnog kapaciteta i ubrzavanje metabolizma, angažovanje 90% mišića u telu, jačanje zglobova, podizanje životne energije i blagotvorni psihološki efekti i mršavljenje.
Ovaj vid rekreacije je prisutan još od 90-ih, samo sada polako dobija sve veću popularnost. Namenjeno svima koji žele da se rekreiraju u prirodi, da provedu od pola sata do nekoliko sati hodajući sa štapovima koji dodatno aktiviraju ceo organizam. Postoje razlike u početnoj spremnosti između različitih ljudi, ali vremenom nivo treniranosti smanjuje razlike između onih koji ne mogu u početku puno da hodaju i onih koji su već ušli u ovu aktivnost relativno spremni, kaže direktor Beogradskog trkačkog kluba i trener nordijskog hodanja Dragoljub Milosavljević.
Da je potrebno da budemo aktivniji više je nego jasno jer statistika nam ne ide na ruku, a sajam fitnesa i rekreacije ili škola nordijskog hodanja mogu biti inicijalna kapisla koja će nas pokrenuti na vežbanje. Svaki početak je težak i niko Vam neće govoriti suprotno, ali kada počnete shvatićete da je to možda i najvažnija odluka koju ste doneli u Vašem životu.

Objavljeno dana Ostavite komentar

Da li ste čuli za Zippo automobil?

Nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, tačnije 1947. kompanija Zippo je dizajnirala promotivni automobil koji je na vrhu imao veliki upaljač! Za ove potrebe je adaptiran model Krajslera  – Saratoga. Međutim, niko nije računao da će sama konstrukcija ogromnog upaljača uticati na automobil. Težina je pritiskala gume koje su često pucale. Krajsler Saratoga sa Zippo upaljačem je obilazio čitave Sjedinjene Američke Države, ali zbog ponavljajućeg problema sa težinom je poslat u Pitsburg na remont. To se desilo 1952. godine i od tada on nije korišćen.

Zanimljive činjenice u vazi sa ovim Zippo vozilom:

Jedna od interesantnih činjenica jeste i to da je sam upaljač na vrhu bio viši od vozila (iako impresivnog izgleda – baš ovo je zadavalo problem vozilu).

Zippo automobil proputovao je 48 američkih kontinentalnih država. Ne samo to, bio je izlagan i na sajmovima i izložbama u svim gradovima u kojima je bio.

Zippo kompanija krajem devedesetih godina prethodnog veka radi na ponovnom oživljavanju ovog marketinškog ali i izložbenog projekta. Za te potrebe su pronašli oldtimer – identičan onom koji je prvobitno korišćen. Na Krajsler Saratogu je tada ponovo dodat veliki upaljač.

Replika starog i čuvenog Zippo upaljača koja je nastala 1998. godine danas je izložena u Zippo muzeju.

 Karakteristike Zippo automobila:

-Vrata na koja vozač ulazi ne poseduju ključaonicu

-Na hromiranim vratima velikim slovima u 24 karatnom zlatu je ugravirano ZIPPO

-Ovo su kola koja poseduju napajanje na struju sa naponom od 12 Volti

-Jačina samog vozila iznosi 250 konjskih snaga

-Na upaljaču su plamenovi visine 2 metra

Ovo nije jedini Zippo automobil –  upoznajte ZIPPO JEEP

Ovaj projekat je otkriven 2011. godine na trkama Zippo 200 NASCAR. U pitanju je džip koji se može voziti i na zahtevnim terenima. Originalni model automobila je Jeep Wrangler Unlimitedi on je sređen kako bi istovremeno bio i odlična reklama Zippo kompanije.

2017. godine ovaj Džip je dodatno promenjen i tada je dobio još neka poboljšanja.

Kao i prethodna vozila ove kompanije i Džip putuje kroz čitav kontinentalni deo Sjedinjenih Američkih Država a kada nije na turneji možete ga videte u Zippo muzeju u Pensilvaniji.

Boja Zippo Jeep modela je posebno i unikatno urađena tako da liči na hromirani upaljač – tačnije na Zippo Brushed Chrome model.

Šta sve sadrži ovaj jedinstveni automobil?

Televizor koji možete gledati sa zadnjeg sedišta sa dijagonalom od 32 inča;

Jedinstveno LED osvetljenje koje oponaša plamen upaljača;

Zippo plameni logo na vratima džipa;

Unutrašnji i spoljašnji dizajn posebno osmišljen kako bi simbolizovao ovu kompaniju.

Objavljeno dana Ostavite komentar

Nighthawk M-1911 pištolj

Pištolj vrhunskih preformansi

Pištolji M-1911 je nastao u kompanijikoja se nalazi u Arizoni i koja je osnovana 2004. godine pod imenom Nighthawk.Cilj ove kompanije je bio taj da na tržištu koje je prezasićenom raznog oružja naprave nešto senzacionalno i da ponude traadicionalne modele bazirane na M-1911. Za te pištolje kažu da su napravljeni od vrhunskog kvaliteta i da poseduju veoma visoku preciznost. Trudili su se da angažuju veoma iskusne majstore na tom polju, gde bi jedan majstor pomagao u stvaranju od samog početka pa do njegove finalizacije, što je doprinelo na samom kvalitetu i sa tim postupkom su podigli cenu iznad prvobitnog očekivanja. Gde je visok kvalitet, tu se nalazi i visoka cena. Nighthawk pištolj M 1911 ima standarizovane mere, koje se nazivaju ni manje ni više nego Military mere. Urezi za njegovo povlačenje su napravljeni posebnog obilka, takozvani „prozori“ su napravljeni zbog olakšavanja na bočnim stranama, sa svojim isturenim donjim delom dodatno doprinose kontroli samog pištolja.

Zanimljiva činjenica

Pištolji ovog modela se mogu videti i u današnjim poznatim filmovima, kao što su The Great Gatsby ( Veliki Gatsbi) gde glavnu ulogu tumači Leonadro Dikaprio (Leonado DiCaprio), takođe pojavljivao se i u Titaniku gde je isto glavnu ulogu preuzeo Leonadro Dikaprio (Leonardo DiCaprio) kao i u Rambo Prva krv (Rambo first blod) i još mnogo drugih filmova.

Karakteristike pištolja i njegov dizajn

Okviri ovog pištolja su napravljeni od nerđajućeg čelika, glatki i savršeno ispolirani, kratka baza njegovog nosača i kvalitetne opruge dozvoljavaju da se u taj okvir smesti 10 komada metaka kalibra .45.

Sam ram ovog pištolja je napravljen po standardnom Goverment formatu, a ispod štitnika je dobio šinu žbog prihvatanja dodatne opreme, da bi dobio manjoj težini, srednji deo šine je morao biti izdubljen glodalicom. Što je sa tim postupkom olakšan čak za dodatnih 10g do 15g (grama), zvuči malo, možda čak i neprimetno ali se u praksi pokazalo da ima dodatnog efekta. Njegova prednja i zadnja strana rukohvata i donji deo poluge, koji imaju krupne horizontalne useke a koji na prvi pogled deluju neobično ali pružaju veoma siguran hvat, hvat od kojeg pištolj ne može da kliza u rukama, čak i u slučajevima kada su ruke mokre ili vlažne. Njegov ravni okidač je podesiv po dužini hoda, sili i tački okidanja a ima čak 7 uskih uzdužnih žlebova, sa tim postupkom je dodatno zaštićen od bočnog klizanja, što pruža još veću sigurnosi u upotrebi ovog oružja.

Cev na ovom pištolju je dugačka 127mm, koja ima šest zglebov  sa desnim korakom uvijanja , a sam njegov otvor je pod uglom od 11 stepeni, zbog njegove zaštite žglebova unutar cevi. Ležište metka ili deo cevi je vidljiv gde se može videti čaura i ta funkcija je čisto estetski postavljena, kako bi ovaj pištolj dobio jos dodatni i bolji izgled!

Ovo oružje je uglavnom pravljeno za desnoruke, pa se zbog toga na njegovoj levoj strani nazlaze poluge za kočenje, dugme koje izbacuje okvira kao i ustavljača navlake koja se nalazi odma nadohvat palca, takođe sa njegove leve strane ima malo proširenje levkastog oblika koji dodatno olakšava veoma brzu promenu okvira.

Svaki od ovih pištolja dolazi u veoma luksuznom pakovanju, postavljenoj tamnoj kutiji koja je presučena tekstilom, pratećom dokumentacijom koja takođe sadrži i probnu metu.

Što se tiče cene ovog modela, on košta neverovatnih 8500$ (osam i po hiljada dolara), poprilična količina novca, baš ta cena postavlja pitanje da li je taj pištolj bolji u praksi od dokazanih Springfeild modela ili čak i od duplo jeftinijih modela ali jednako prefinjenih modela. Ovaj predstavljeni primerak je kao što smo rekli stvarno vrhunskog kvaliteta i zadivljujućih preformansi, ali takođe nije oružje koje svako može da priušti a baš u tome leži njegova veličina.

Kako se vama sviđaju ovi modeli ovakvog dizajna i kvaliteta?

Objavljeno dana Ostavite komentar

Pegaz i Jabučilo – Konji Sa Krilima

U grčkoj mitologiji Pegaz je bio beli krilati konj, izuzetno brz i snažan, al sa druge strane jako mudar I nežan. Njegovo ime povezuje se sagrčkom rečju pege što znači izvor, vrelo otuda i verovanje da gde god je kopitom dotakao tlo tu je nastao izvor.

Legenda kaže da je Pegaz bio sin Posejdona (Bog mora prema grčkoj mitologiji) I Meduze (čudovište u ženskom obliku) koji je iskočio iz Meduzinog vrata odakle je potekla krv kada je Persej odsekao Meduzi glavu. Kao zahvalnost Perseju, Pegaz mu je pomogao da ubije morsko čudovište Cetusa. Boginja rata Atina je uzela Pegaza i odvela ga Muzama na Parnasu da vode računa o njemu. Uranija, Muza astronomije i unierzalne ljubavi, najviše se zalagala za Pegazovo odgajanje, bila mu je kao dadilja. Pegaz je bio veseo i dobar konj, uvek su ga smatrali bezbrižnim stvorenjem koji je bio čas na nebeskim poljima, čas na zemaljskim ravnicama. Na Olimpu je pomagao Zevsu tako što je raznosio gromove i munje.

Jedna od najpoznatijih legendi o Pegazu vezuje se sa mitskim junakom Belerofontom. Belerofont je i sam bio lep kao tadašnji Bogovi nije ni po hrabrošću odstupao od istih, bilo mu je zadato da ubijes trašnu Himeru. Pošto je Belerofont bio proteran iz rodnog grada Korinta jer je nesrećnim slučajem ubio nekog čoveka, utočište je našao kod tirintskog kralja Preta. Kralj ga je mnogo zavoleo, ali njegova žena Antija pokušavala je da ga osvoji. Kako bi Belerofont odbio svaki njen ljubavni pokušaj, povređena Antija je optužila Belerofonta kod kralja I zatražila od njega da ga ubije. Pret nije hteo da ubije svog gosta pa je poslao Belerofonta kod svog tasta, Antijinog oca, Jobata.

Jobat je dočekao gosta, priredio je večeru u njegovu čast koja je trajala 9 dana i tada je našao poruku od Preta šta se desilo i da mora da ubije svog gosta. U to vreme u Grčkoj je vladalo verovanje da se gostu ne sme nauditi niti ga ikako uvrediti, te je Jobat izmanipulisao Belerofonta nateravši ga da se sam prijavi da ubije Himeru. Himera je bila kombinacija lava, zmije i divokoze. Belerofont je znao da Himeru može da ubije samo iz vazduha i tako je krenuo u potragu za Pegazom.

Pošto je znao da Pegaz često doleće na Akrokorint da tu pije vodu, vrebao je konja danima i noćima i napokonga je i dočekao. Po savetu vrača Polida, on je zauzdao Pegaza zlatnom uzdom koju mu je dala boginja Atina, a zatim je na Pegazu odleteo u Lakiju.

Belerofront je sa Pegazom doleteo do doline gde je živela Himera, nad stenovit procep i čekao je da ona izmili iz jazbine. Kada je napokon ugledao Himeru, pogodio ju je strelom ali ju je samo ranio. Ona je pokušavala da ga ubije na sve moguće načine, što sa svoja tri plamena jezika tako i sa otrovnim zmijskim repom, ali na Pegazu je Belerofront uspeo sve to da izbegne i na kraju je uspeo da ubije Himeru. Njeno telo odneo je Jobatu koji nije mogao da predpostavi takav ishod. Nakon toga, Jobat ga je stavljao na nova iskušenja ali svaki put bi se Belerofront sa Pegazom izvukao i porazio neprijatelja. Jobat nije imao kud, dao mu je svoju ćerku za ženu i poklonio pola kraljevstva da njime vlada.

Belerofont je bio cenjen u Likiji, dobio je tri pelepe ćerke, bio je slavan,  ali mu to nije bilo dovoljno, smatrao je da je jednak bogovima i tada je rešio na Pegazu da poleti pravo na Olimp.Njegova smelost je naljutila Zevsa i takvo nešto nije mogao da dopusti pa je poslao besnilo na Pegaza. Belefront nije mogao da obuzda pomahnitalog Pegaza, strovalio se sa njega i udario glavom o kamen. Dugo je lutao pomračenog uma, dok se nad njegovom sudbinom nije smilovao Tanatos, bog smrti, i poveo ga sa sobom.

S obzirom da je Pegaz imao čisto srce i vodič mu je bila dobrota, Zevs se sažalio nad njim i pretvorio ga je u sazvežđe Pegaz, a mesto na kom je palo pero iz Pegazovog krila nastao je grad Taurus.

Srpski Pegaz –  Jabučilo

Svakako najneobičniji konj od svih pomenutih je Jabučilo, “Srpski Pegaz” koji je bio slavni konj Vojvode Momčila. Jedini konj u našoj istoriji sa krilima koga je, po legendi, oždrebila Momčilova kobila koju je oplodio krilati konj na Durmitorskom jezeru. Krilati konj bi svaku kobilu kopitom udario u stomak kako se ne bi oždrebila, ali jedne večeri Momčilo se sa slugama sakrio u žbunje i kad je krilati konj oplodio njegovu kobilu počeli su praviti buku, konj se uplašio i pobegao je u jezero. Godinu dana nakon toga oždrebila se i rodila krilatog konja Jabučila. Jabučila su proslavile mnoge bitke u kojima je učestvovao sa svojim gospodarem.

Prema legend koja je pevana u pesmi Ženidba kralja Vukašina, poželevši da bude kraljica, Vidosava je izdala Momčila sklopivši dogovor sa Vukašinom. Momčilo joj je odao tajnu da Jabučilo u zoru pušta krila I već sledeće noći je spalila krila konju i time ga onesposobila.  Kralj Vukašin je napao vojvodu na Durmitorskom jezeru i bio je mnogobrojniji od Momčila. Pošto nije uspeo da se odbrani od napada, vojvoda se nekako sam probio kroz neprijateljsku vojsku al nije uspeo da se popne na bedeme jer je Vidosava presekla platno preko kog se peo. Ovde se priča završava njegovom pogibijom, a o Jabučilu nema traga. Neki kažu da je ostao na istom mestu gde ga je gospodar ostavio, da ga svake noći posećuje i leči otac, krilati konj, u nadi da će mu opet porasti krila i da će odleteti kod svog oca na Durmitosko jezero.

Objavljeno dana Ostavite komentar

New York Yankees Profesionalni Bejzbol Tim

New York Yankees je profesionalni bejzbol tim koji je počeo da igra 1901 sa središtem u gradskoj četvrti Bronk u Njujorku . Tim je pod vlasništvom LLC preduzeća koje kontroliše porodica pokojnog Georgea Steinbrennera .

Po kojim imenima je sve poznat tim ?

Tim se zvao New York Highlanders , postoje 2 teorije zašto se tako zove :

Zbog povišene lokacije .

Znak za škodsko – irsko nasleđe predsednika tima Josepha Gordona .

Invaders  – se nazivao u Večernjem žurnalu

Yankees ( Yanks ) – nadimak mu je dao urednik New York Press-a

„ Bombarderi iz Bronksa “ ili „ Bombaši “

„ Pinstripes “ – manje poznat nadimak

„ Carstvo zla “ – tim imenom ga nazivaju kritičari

Popularnost

11 menadžera i 44 igrača primljeni su u Nacionalnu bejzbolsku kuću slavnih .

1920 postao je jedan od najpopularnijih timova .

Osvojili su 19 naslova Istočne divizije američke lige . Imaju 27 šampiona Svetske serije .

„ Bleacer Creatures  “ odani su ovom timu i nemilosrdni prema suprostavljenim navijačima .

Mel Allen – bio je vodeći spiker tima „ Glas razuma“ od 1948 do 1964 .

Rivali

Jedno od najstarijih i najpoznatijih  rivalstva jeste rivalstvo New York Yankees-a i Red Sox-a .

Subvai Series

To je serija igara koja se igra između timova . Učestvovali su na svim utakmicama i postavili su rekord od 11 do 3 u 14 šampionskih serija .

Penzionisani brojevi

Jenkiji su penzionisali 21 broj za 23 pojedinca

Penzionisani :

1 – Billy Martin 2B,M – 10. avgust 1986.

2 – Derek Jeter SS – 14. maj 2017.

3 – Babe Ruth RF – 13. jun 1948.

4 – Lou Gehrig 1B – 4. jul 1939.

5 – Joe DiMaggio CF – 18. april 1952.

6 – Joe Torre M – 23. avgust 2014.

7 – Mickey Mantle CF, Coach – 8. jun 1969.

8 – YogiBerra C , M , Coach – 22. jul 1972.

9 – RogerMaris RF –  21. jul 1984.

10 – Phil Rizzuto SS – 4. avgust 1984.

15 – Thurman Munson C – 3. avgust 1979.

16 – Whitey Ford SP, Coach – 3. avgust 1974.

20 – Jorge Posada C – 22. avgust 2015.

23 – Don Mattingly 1B , Coach – 31. avgust 1997.

32 – Elston Howard C , Coach – 21. jul 1984.

37 – Casey Stengel M – 8. avgust 1970.

42 – Mariano Rivera RP – 22 septembar 2013.

44 – Reggie Jackson RF – 14. avgust 1993.

46 – Andy Pettitte SP – 23. avgust 2015.

49 – Ron Guidry SP, Coach 23. avgust 2003.

51 – Bernie Wiliams CF – 24. maj 2015.

Počastvovan :

Jackie Robinson ALL MLB – 15. april 1997.

BREND

Ovo je logo po kome je tim prepoznatljiv . Verovatno viđate dosta ljudi koji nose rančeve , kačkete , majice ili druge odevne komade sa ovim logom .To je zato što je ovaj tim svoju popularnost preneo na proizvodnju odevnih komada koji su danas veoma popularni .

Ako ste fan ovog tima i voleli biste da imate neku stvar sa njihovim logom možete pogledati rančeve na našem sajtu po povoljnoj ceni : https://www.militaryshop.rs/?s=New+York+Yankees&post_type=product

Objavljeno dana Ostavite komentar

Tradicionalni Noževi u Britanskoj Vojsci

FAIRBAIRN-SYKES
Ovaj bodež je nastao kao pokušaj da se policiji u civilu pruži oružje za blisku borbu . Njega je prvo dobila “Terijtorijalna Armija”, zatim mornarička pešadija Royal Marine Commandos a nakon njihi Special Air Service.

Izgled noža: Sečivo – je napravljeno nekvalitetno zato se i veoma brzo tupilo. Dužina sečiva bila je u kasnijim serijama borbenog noža F-S  19 cm . Dužina sečiva je napravljena tako da može proći i kroz najdeblje slojeve odeće u ratu.

Drška – skroz okrugla  ,što je veoma otežavalo njegovo držanje čineći ga mnogo težim.

Futrola – čudno osmišljena i iskonstruisana.

APPLEGATE-FAIRBAIRN

Osmišljen je 1941. godine, njegovi tvorci su Rex Applegate i William E. Fairbairn. Postao je popularan po završetku rata.

Izgle dnoža:

Sečivo – sličan bodež niprofil sa dve oštrice .

Ovaj nož je širi kao i kvalitetnije napravljen od bodeža Fairbairn-Sykes.

Drška – plastična sa podesivom težinom olova.

Kasniji modeli izgrađeni su od nerđajućeg čelika, aluminijuma, teflona i volframa.

SMATCHET

To je jedan od naj popularnijih noževa tokom Drugog svetskog rata. Osmislio ga je Willian Failbairm. Nju su u toku Drugog svetskog rata koristile britaske i americke specijalne jedinice.

Izgled noža :

Sečivo – simetrično i tanko.

Oblik – lovorovog lista.

Naoštren je samo sa jedne strane.

Dug – 42 cm

Oštrica- presvučena mat površinom

COBRA

Koristio se u policiji ,njegovo prisustvo je i zabeleženo kod SAS .

Izglednoža :

Dug – 25 cm.

Sečivo – nakrivljeno i naoštreno sa unutrašnje strane.

Drška – imaizloženu kuku.

CLASP KNIFE

Proizvodi ga kompanija “Samuel Stanforth” .

Izglednoža :

Izgrađen od nerđajućegčelika .

Sečivo – ravno.

Preklopnišiljak – sa zadnje strane.

PADOBRANSKI NOŽ

Proizvodi ga kompanija ‘’Joseph Rogers’’ .Prvikorisnicibilisu ‘’Çrvenisokolovi’’ – padobranski tim RAF .

Izgled noža :

Blago je zakrivljen .

Dug – 100mm

Sečivo – sa tupim vrhom .

MODEL UK SFK

Kompanija Black-hawk ga je napravila kao čisto borbeni nož .

Izgled noža :

Izgrađena od komada alatnog čelika D-2 .

Dug – 158 mm.

Oštrica – ravno bušena dvoseklom.

Drška – anahron oblik.

Oblik celog noža – pljosnat.

Futrola – polimerska.

GOLOK

Bodež veoma sličan mačeti.

Izgle dnoža:

Dužina – od 25 do 50 cm .

Koristi se za rezanje grmlja i grana.

Lagan je.

Oštrica – je najteža u sredini i najoštrija na vrhu.

Sečivo – od čelika.

Drška – od svetlog drveta.

Futrola – od zelenog platna.

Težina noža – 850 gr.

Nadimak  – ‘’Krokodil’’.

MOD SURVIVAL KNIFE

Kvalitetnije baš najbolji. Upotrebljavaju ga SAS specijalci.

Drška–dva parčeta drveta koja su spojena zakovicama od bakra.

Novije verzije imaju:

Dršku – od crnog polimera  .

Futrolu – od sintetike .

Celokupna ponuda noževa, nalazi se na sajtu, www.militaryshop.rs

Objavljeno dana Ostavite komentar

Kako da razlikujete originalni i lažni Zippo upaljač

Zippo je brend koji je svetski poznat i priznat zbog svog dizajna i kvaliteta. Postoje još od 1932. godine, i do danas su izgradili ime i prepoznatljivost na globalnom nivou. U preko 160 država sveta postoje autorizovani prodavci originalnh Zippo upaljača. Sa zadovoljstvom želimo da istaknemo da smo i mi jedni od njih.

Pošto je Zippo renomirani brend, nažalost na tržištu postoje i lažni upaljači. U ovom tekstu vam zato  donosimo praktične savete kao i naznake koje ukazuju da se radi o autentičnom, odnosno o lažnom upaljaču.

  1. Ogrebotine u unutrašnjosti nisu retkost  na originalnim Zippo upaljačima. Pošto se unutrašnjost ručno stavlja u kućište, Zippo ne polira unutrašnji deo.
  2. Fleke u nutrašnjosti upaljača su, takođe, prisutne na originalnim upaljačima zbog različitih procese kroz koje svaki upaljač prolazi tokom proizvodnje.
  3. Različiti datumi manufakture – s obzirom da se insert i kućište proizvode zasebno, uglavnom. Baš zato su različiti datumi na ova dva dela. Šansa da dobijete originalni upaljač sa istim datumima na unutrašnjem i spoljašnjem delu je zato izuzetno mala. Takođe, blede i loše vidljive oznake na dnu upaljača kao i na insertu ukazuju na lažni Zippo.
  4. Diskoloracija na točku za kremen je standard za originalne Zippo upaljače. Ova nejednakost na boji se dešava jer je točak napravljen od legure metala. Kada se metalna legura seče i obrađuje ona stvara površinu nejednake boje.
  5. Udubljenja na bočnoj strani koja sadrži šarke je uobičajena i nastaje tokom proizvodnje originalnog Zippo upaljača.
  6. Poklopac neće 100% pravilno leći na donji deo kužišta. Kako je poklopac povezan sa šarkama sa ostatkom upaljača, minimalni prored između ova dva dela je neizbežan. Takođe, baš zbog brzog i lakog otvaranja i zatvaranja, originalni Zippo upaljači pre preklapanju proizvode jedinstven zvuk.
  7. Različite boje metala na dnu upaljača – ovo se dešava usled pravljenja upaljača u serijama. Može se desiti da jedna boja od druge odstupa kod upaljača iz različite serije proizvodnje.

Celokupan Asortiman Artikala Pogledajte Na Linku Ispod:

Objavljeno dana Ostavite komentar

Rambo – Filmska Ličnost

Rambo – filmska ličnost

Prvi film snimljen o ovom liku je nastao 1982. godine kada je Stalone bio na vrhuncu svoje slave posle Rokija za koji je nagrađen i Oskarom. Originalni naziv filma je “Prva krv”, a radnja se bazira po romanu Dejvida Morela, i govori o problemu sa kojim su se suočavali veterani i povratnici iz Vijetnama u svojoj rodnoj zemlji. Knjiga i film se ipak malo razlikuju. Zapravo, kraj filma je urađen tako da naš glavni junak ostaje živ dok je u knjizi ipak suprotno. Ipak mnogi reditelji tvrde da bi film bio nagrađen Oskarom da je ispraćena cela prica iz knjige. Snimljeno je čak pet delova ovog filma.

Rambo postaje jedan od najmoćnijih oruđa američke propagande u vreme hladnog rata. Potpomognut producijski u Pentagonu, Rambo je u naredna dva dela oslabio sovjetsku ratnu armadu i najavio kraj crvenog istočnog carstva. Publika je punila sedišta bioskopa i u gomilama hrlila da gleda kako Rambo u Vijetnamu oslobađa zarobljenike i biva stavljen na muke od strane pukovnika Podovskog. Puštanje struje kroz telo i uz još mnogo drugih mučnih scena nisu pokolebali Ramba da sa svojim mitraljezom donese preko potrebnu pravdu. Dok se Rambo bori sa Rusima, još veću muku mu zadaju američke birokrate kojima vojnici predstavljaju samo potrošnu robu.

Publika je isto toliko bila zainteresovana i kada je Rambo otišao u Avganistan da spasi svog jedinog prijatelja Trautmana iz kazamata pukovnika Zajceva, psihopate u redovima sovjetske armije. Kako je sve više upoznavao narod iobičaje te azijske zemlje, u Rambu se budi emocija i odlučuje da pomogne lokalnom stanovništvu u borbi protiv sovjetskih agresora. Ono što Hitlerova pancer divizija nije uspela na Kursku, Rambo je sa konja uspeo u dolini avganistanske zabiti. Jahao je na konju, rušio helikoptere, goloruk nasrtao na tenkove.

Kada je pao Berlinski zid i kada se raspao Sovjetski savez, činilo se da Rambo gubi svrhu. Povratnički filmovi su bili razočarenje, pojedini nisu čak ni stigli do bioskopa već su prvo išli u video distribuciju. Ipak, posle razočaravajućeg trećeg dela, Stalone uzima stvar u svoje ruke. Kreće da gradi karijeru iz početka. Sam je napisao i režirao četvrti deo filma koji se dobro pokazao.

Rambo ovog puta odlazi u borbu u Mijanmar da spašava misionare koje je zarobila lokalna vojska. Četvrti deo filma je posle prvog dela najkvalitetniji film u serijalu. Scena u kojoj se Rambo dokopava mitraljeza priključenog na džip na kraju filma je Staloneov balet nasilja u kojem koreografiju upotpunjuju leteći udovi I glave koje eksplodiraju.

Rambo je idol mnogih koji su pravi borci za istinu I pravdu. Jakna koju je Stalone nosio za potrebe snimanja nekih od pet delova ovog filma procenjena je na više od 20 000 dolara. Zainteresovani mogu postati vlasnici ove jakne kao I drugih zanimljivih predmeta iz drugih Staloneovih filmova poput rukavica ili ogrtača koje je nosi za potrebe snimanja Rokija.

Celokupan Asortiman Artikala Pogledajte Na Linku Ispod:

https://www.militaryshop.rs/