Objavljeno dana Ostavite komentar

PRAZNIK KNJIGE – POSLE DVE GODINE PAUZE

Sajam knjiga, jedna od najznačajnijih i najposećenijih manifestacija posvećenih pisanoj reči u ovom delu Evrope, okupila je izdavače i čitaoce koji su se posle dve godine sreli pod kupolama beogradskog sajma.

Vojne Knjige Možete Poručiti Klikom OVDE!

Pod sloganom „Povratak napisanih“ predstavilo se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva koji su ponudili čitaocima najkvalitetnije domaće i strane naslove. Osim izdavača iz Srbije, na sajmu knjiga su učestvovali izdavači iz Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Italije, Kine, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Indije, Nemačke, Poljske, Egipta i Mađarske. Zemlja počasni gost ove godine bila je Rumunija, koja je iskoristila priliku da ljubiteljima knige u srpskoj prestonici predstavi godišnju izdavačku produkciju.

Upravo je predstavnik zemlje počasnog gosta Mirča Dinesku zajedno sa akademikom Dušanom Kovačevićem svečano otvorio 65. izdanje beogradskog sajma knjiga koji je, ako je suditi po brojkama, označio veliki povratak praznika knjige.

„Svako vreme i svako mesto je naša obaveza da se pronađe alternativa za mir. Pod krovom ove naše nacionalne izložbe knjiga žive pisci, ovde je i „Rat i mir“, „Na Drini ćuprija“, „Zločin i kazna“, „Vreme smrti“… Kome su i zašto su pisane te velike knjige ako se njihove priče ponavljaju, kao da ih niko nikada nije čitao? Knjiga je lekovita, leči mnoge bolesti, od davnina je poznata kao melem za razum i dušu“, istakao je na otvaranju 65. Međunarodnog sajma knjiga akademik Dušan Kovačević.

Koliko je knjiga lekovita i koliko nam je susret sa omiljenim piscima nedostajao mogli smo da vidimo tokom osam sajamskih dana: u organizaciji Beogradskog sajma knjiga i izdavača održano je 525 programa, predstavljene su četiri izložbe, a tokom osam dana kroz hale beogradskog sajma prošlo je 163.616 posetilaca. Sajam je pratilo više od 1.200 novinara, snimatelja i fotoreportera elektronskih, štampanih i onlajn medija.

Na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga proglašeni su izdavači godine, izdavački poduhvat godine, dečja knjiga godine, najbolji izdavači iz dijaspore, a dodeljena su
posebna priznanja za doprinos u oblasti nauke, specijalna priznanja za izdavača, knjigu ili strip, najlepša knjiga, najlepša dečja knjiga i specijalno priznanje za mladog dizajnera knjige.

A koje knjige smo poneli sa 65. Međunarodnog sajma knjiga i koje ćemo čitati do narednog? Šta kažu izdavači kada su se sajamska vrata zatvorila​?

Najveći hit ovogodišnjeg sajma knjiga jeste nova knjiga Frederika Bakmana Pobednici, kažu u izdavačkoj kući Laguna. Najviše pažnje čitalaca na štandu Službenog glasnika privukla je knjiga Jesenjin, Zahara Prilepina“, dok se kultni roman Beli šum Dona de Lila izdvojio kada je reč o izdavačkoj kući Geopoetika.

Jedno je sigurno, radost čitanja nas je ponovo obuzela.

U potrazi za kvalitetnim izdanjima nismo mogli da zaobiđemo ona sa vojnom tematikom. Praznik knjige bio je povod za razgovor sa autorom portala militaryshop.rs Nemanjom Antićem.

Dobar dan, hvala što ste se odazvali našem pozivu. Šta nudite čitaocima koje zanima ova oblast?

Možemo da se pohvalimo širokim spektrom vojne literature koja se bazira na nacionalnoj istoriji, ali i velikim ratovima koji su se vodili širom sveta. Brojne fotografije, kao i svedočenja i memoari ratnih komandanata koji se nalaze u njoj
pomoći će vam da stvorite jasnu sliku i sagledate rat iz ugla vojnika.

Sigurno je nezahvalno izdvojiti neke naslove, ali da li možete malo da nam olakšate izbor?

Nije lako zadovoljiti ukus čitalaca, ali smo se potrudili da širokom ponudom odgovorimo na pravi način. U pitanju su različita istorijska razdoblja, a posebnu pažnju svakako privlače knjige Srpska vojska u velikom ratu 1914-1918, bitka na Košarama sećanje učesnika 1999, ali i druge knjige posvećene balkanskim ratovima i drugim događajima iz nacionalne istorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *