Objavljeno dana Ostavite komentar

Da li ste čuli za Zippo automobil?

Nekoliko godina posle Drugog svetskog rata, tačnije 1947. kompanija Zippo je dizajnirala promotivni automobil koji je na vrhu imao veliki upaljač! Za ove potrebe je adaptiran model Krajslera  – Saratoga. Međutim, niko nije računao da će sama konstrukcija ogromnog upaljača uticati na automobil. Težina je pritiskala gume koje su često pucale. Krajsler Saratoga sa Zippo upaljačem je obilazio čitave Sjedinjene Američke Države, ali zbog ponavljajućeg problema sa težinom je poslat u Pitsburg na remont. To se desilo 1952. godine i od tada on nije korišćen.

Zanimljive činjenice u vazi sa ovim Zippo vozilom:

Jedna od interesantnih činjenica jeste i to da je sam upaljač na vrhu bio viši od vozila (iako impresivnog izgleda – baš ovo je zadavalo problem vozilu).

Zippo automobil proputovao je 48 američkih kontinentalnih država. Ne samo to, bio je izlagan i na sajmovima i izložbama u svim gradovima u kojima je bio.

Zippo kompanija krajem devedesetih godina prethodnog veka radi na ponovnom oživljavanju ovog marketinškog ali i izložbenog projekta. Za te potrebe su pronašli oldtimer – identičan onom koji je prvobitno korišćen. Na Krajsler Saratogu je tada ponovo dodat veliki upaljač.

Replika starog i čuvenog Zippo upaljača koja je nastala 1998. godine danas je izložena u Zippo muzeju.

 Karakteristike Zippo automobila:

-Vrata na koja vozač ulazi ne poseduju ključaonicu

-Na hromiranim vratima velikim slovima u 24 karatnom zlatu je ugravirano ZIPPO

-Ovo su kola koja poseduju napajanje na struju sa naponom od 12 Volti

-Jačina samog vozila iznosi 250 konjskih snaga

-Na upaljaču su plamenovi visine 2 metra

Ovo nije jedini Zippo automobil –  upoznajte ZIPPO JEEP

Ovaj projekat je otkriven 2011. godine na trkama Zippo 200 NASCAR. U pitanju je džip koji se može voziti i na zahtevnim terenima. Originalni model automobila je Jeep Wrangler Unlimitedi on je sređen kako bi istovremeno bio i odlična reklama Zippo kompanije.

2017. godine ovaj Džip je dodatno promenjen i tada je dobio još neka poboljšanja.

Kao i prethodna vozila ove kompanije i Džip putuje kroz čitav kontinentalni deo Sjedinjenih Američkih Država a kada nije na turneji možete ga videte u Zippo muzeju u Pensilvaniji.

Boja Zippo Jeep modela je posebno i unikatno urađena tako da liči na hromirani upaljač – tačnije na Zippo Brushed Chrome model.

Šta sve sadrži ovaj jedinstveni automobil?

Televizor koji možete gledati sa zadnjeg sedišta sa dijagonalom od 32 inča;

Jedinstveno LED osvetljenje koje oponaša plamen upaljača;

Zippo plameni logo na vratima džipa;

Unutrašnji i spoljašnji dizajn posebno osmišljen kako bi simbolizovao ovu kompaniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *